من يصدق أن هذا الطعم الأخاذ و القوام الفائق نعومة و جمال و النكهة الحالمة ٠٠٠
تخلوا منه وصفات الطبخ و يصبح نسيا منسيا
www.hayah.cc
انسينا الذي أنتشلنا من مستنقع الدهون و بحر السكر المسمى حلويات عربية الى عالمه الحالم الرشيق٠٠٠٠فقدم نفسه
يذيقتا مفهوم التحلية و لذة ختام تناول الوجبات ٠٠٠
و
يحجز بكل استحقاق و جدارة مكانه بين مكونات اطباقنا
لازم تذوبي السكر على نار هادئة وتحاولي إنه يدوب على الآخر ..
لابد من اضافة عصير الليمون إليه علشان المربى .. علشان لايكون السكر بالمربى زائد .
أول بأول
احرصي وإنت بتقلبي المربى إنك تشيلي الريم أول بأول وده علشان المربى يكون لونها رايق وصافي.
البرطمان:
بالنسبة للبرطمان اللي هتعبي فيه المربى لازم يكون نظييف وجاف تماما من المياه هو والملعقة اللي هتستخدميها علشان المربى لا تخرب وتعفن.
أحكمي الغلق :
زي ما بيكتبوا على علب المربات لازم تملي البرطمان على الآخر علشان لا يكون فيه حيز يسمح بدخول الهواء، لازم تقفلي الغطاء تمام .
اختبار نضج المربى :
علشان تعرفي إذا كانت المربى استوت ولا لأ؟ فيه حاجة ممكن تعمليها وهي إنك تاخدي معلقة من المربى وتحطيها على طبق جاف وتسيبيها شوية لغاية ما تبرد. وبعد كده تشوفي إذا كانت سميكة ولا لأ.
لطالما أحببت صنع المربى بالمنزل ... فقررت هذه السنة صنع شئ مميز ... فجربت أن أصنع مربى الفواكه الحمراء ... و كانت النتيجة مايلي :
250ج من الفراولة المقطعة
250ج من التوت
150ج من العنبية
150ج من التوت الأزرق
500ج من السكر
ملعقة كبيرة من عصير الليمون
ملعقة صغيرة من الفانيلا .
في وعاء توضع الفاكهة مع السكر و عصير الليمون و الفانيلا ..
توضع على نار هادئة جدا و تغطى .
تترك تغلي إلى أن تصبح المربى سميكة وتتخلص من كل السوائل .
تترك لتبرد ثم تحفظ في برطمانات زجاجية .http://assiakitchen.blogspot.com/201...post_9594.html
اثقبي كل تينة 5 ثقوب بإبرة خشنة كالتي في الصورة
بعد ذلك ضعي كل التين في طنجرة ماء ساخن واتركيها على نار متوسطة 10 دقائق حسب حجم التين
حضري الشربات بنصف لتر من الماء مع السكر حتى يعقد قليلا
لما تحضر الشاربات ضعي فيها التين بعناية مع عود القرفة واتركيها تطبخ على نار متوسطة حتى يتبخر الماء الذي ابتلعته حبات التين ويخثر السائل من جديد مع بقاء التينات حبات كاملة
املئي البلارات المغسولة بالماء الساخن والجافة تماما بحبات التين اولا ثم املئي الفراغ بالسائل واقسمي عود القرفة على كل البلارات
اغلقي البلارة واقلبيها على الغطاء 24 ساعة
I learned how to make banana jam years ago. Bananas were marked down at the grocery store because they were getting spots. I was certain I would use them all before they turned and I didn’t. I really hate to see anything go to waste so I found a recipe that taught me how to make banana jam. Making jam isn’t difficult. There are several different ways you can make jam to store for the long term. You can freeze it. You can water bath can it. You can pressure can it. How you make the jam depends on the recipe you follow and the ingredients that you use. Some jam recipes require that you add pectin (powder or liquid) to help it set. If you don’t use pectin when it calls for it, your jelly or jam will be more like sauce. How to make banana jam
My preferred method of making jam is to water bath can it. If you make freezer jam and you lose power, your jam will defrost and go bad. Using a pressure canner to pressure can foods isn’t something I enjoy. If you don’t do it correctly, it can blow up. I learned how to water bath can about twenty years ago and it’s a method I feel comfortable with by now. My grandmother (and mother) used to make jam and jelly and pour paraffin wax over the top to seal it and keep out bacteria. This method isn’t recommended any longer because it doesn’t work as well as canning to keep it free of bacteria. Equipment
Fill the water bath canner with water and bring to a boil.
Wash the jars, rings, and lids.
Fill the jars with very hot water to sterilize.
Put all the ingredients in a pan and stir occasionally.
Let the jam boil for 5 minutes.
Ladle the jam into the jam jars. Leave ⅛ inch head space (clear space) at top.
Wipe the rim of the jar to make sure it's clean.
Put the lids and rings on.
Using the jar lifter, lower the jars into the boiling water & process for 10 minutes.
Remove from the water bath canner using the jar lifter and allow to cool completely on a towel on the counter.
Once your jars are completely cool, you will need to check to see if they sealed. If you press down on the top of the jar lid and the lid has no give up and down, the jar has sealed. If the jar lid is slightly raised or you hear a pop when you press the lid down, it has not sealed. Jars that have not sealed must be refrigerated. Jars that have sealed are shelf stable and can be stored in the pantry.