طريقة عمل الروب المنزلي سهلة وانشاء الله تعجبكم
نحتاج الى
جالون حليب كامل الدسم (اذا طبيعي احسن )(16 كوب حليب )
علبة كبيرة زبادي(روب) (بدون اضافات الابيض العادي)يفضل يكون تاريخه مايتعدة يومين من انتاجه
عشان النتيجة تكون افضل
ونحتاج الى علب قزاز معقمين
قبل ان نشرع بعمل الروب يجب تعقيم القوارير جيدا
بهذه الطريقة
نضع العلب في قدر به ماء ويرفع على النار
ويغطى بحيث ان البخار يكون له فائدة اكبر بالتعقيم
بعد مايطبخ الماي زين نسكر على الغاز ومانشيل القوارير نخليها في الماء
بعدها نقوم بوضع الحليب في قدر ويرفع على النار
يغطى القدر
بعد مايوصل مؤشر الترمومتر بين 85 و90 او 185 و195 ف نسكر على القدر ونضع الحليب في حمام ماي ويترك ليصل الى درجة حرارة 130ف
................
بعدها نرفع حوالي كوب من الحليب ونضيف لها مقدار الروب بحيث ان الكميتين ماتتعدى الكوبين
يحرك جيدا قبل اضافته الى خليط الحليب
مع التحريك يضاف للحليب
بعد ان تنسجم المقادير نصب الخليط في القوارير المعقمة
ثم نضع القوارير في حمام مائي دافئ
تاكدي ان الماء حرارته بين 122 و130 فهرنهايت
ويترك في مكان دافئ على الاقل لثلاث ساعات الى ان يتخمر وهذه ستكون النتيجة
بصل شرائح كيس كامل صغير - فلفل أخضر حار - فصين ثوم ( وترى هذا عينة من البصل والا الكيس يبي له أكثر من 4 صحون )
وفي حالة عدم رغبتكم في تكثير البصل نستعيض عنه بالماء
مقادير الفينو والكايزر دي بتعملك عدد (16) قطعة فينو حجم وسط 1/2 4 كوباية قياس دقيق فاخر منخول 1/2 كوباية زبدة طرية 2 معلقة عسل نحل 1 كوباية لبن سائل 1/2 1 معلقة طعام خميرة فورية 2 معلقة طعام سكر 2 بيضة 1 معلقة شاي ملح
دي مقادير نص المقادار انا كنت محتاجة كمية بسيطة لفطار الصبح يوميها .
معلقة العسل بتدي العجينة هشاشة طبيعة جميلة . لكن لو حبيتي الفينو يبقى زي الجاهز أوي حتحطي على كل المقدار 1 معلقة طعام محسن خبز
بإسم الله نبدأ طريقة عمل عجينة الفينو:-
في البداية حنسخن مقدار اللبن على الخفيف جداً ونحط الخميرة عليه
ونقلب كويس علشان نتأكد اني الخميرة ذابت بشكل كويس .
حنحط مقدار الدقيق كله في العجانة أو محضرة الطعام أو طبق للعجن بالايد .
وحنحط البيض والزبدة ومعلقة العسل يا عسل
وحنحط اللبن الي دوبنا فيه الخميرة
على فكرة احنا مش محتاجين لأي مقدار ماية خالص خالص . علشان المقادير دي مظبوطة وحتدينا عجينة طرية ومتماسكة
ده شكل العجينة بعد ما عجنتها حوالي 5دقايق
طرية جدا ولينة وبتمط زي اللبان
حنحط العجينة على سطح مرشوش بشوية دقيق ونخدمها شوية يعني نلفها لفتين . يعني نفعص فيها شوية . واضح كدة ولا أقول بالإماراتي ^_^
بصو على تكوين العجينة المتماسك والقوام الجميلة
كدة تمام المدام جاهزة
حنستخدم صواني يا اما متبطنة بورق زبدة او مدهونة بشوية زيت نباتي على الخفيف ومرشوشة بدقيق خفيف
حنقطع العجينة حسب الحجم الي انتي عيزاه بس عامة نص مقدار العجينة زي ما عملت حيدكي فقط عدد 9 فينو حجم وسط
حنفرد حتة العجينة بالشكل ده
وحنبدأ نلفها رول عادي بالصورة دي
ونحطهم في الصواني ونسيب مقدار 3سم بينهم علشان بس الحب الي مقطع بعضو
وده شكلها من الجناب
وده الكيزر
وصوره قريبة للكيزر الجميل
وحنغطيها بفوطة نظيفة ونسبيها في مكان دافي يا اما في الفرن او في الدولاب هههههههههه بهزر معاكي اوعي تعملي كدة
ده شكلها بعد حوالي ساعة إلى ربع
كدة تمام التمام اتخمرت لمدة ساعتين ونص (والوقت الي الكايزر محتاجة للتخمير هو بين 2-3ساعة او حسب جو المطبخ الي عندك) أنا ما خمرتهاش بعد ما عجنتها بدأت في تشكيلها على طول فسبتها تخمر ساعتين ونص على بعضهم. لكن لو كنتي من النوع الي بتسيبي العجينة بعد العجن تخمر. يبقى حتخمريها على مرتين بعد العجن سبيها تخمر ساعة وبعد كدة هبطيها وقطعيها وشكليها بعد كدة سيبها تخمر تاني لمدة ساعة ونص .أسيبكم مع الصور بعد ما خمرت
بعد ما تخمر خندهنا بلبن مدوب فيه معلقة سكر صغيرة . معلش الفرشة بتاعتي منكوشة أصل حمام الكريم بتاعها خلص .
كدة تمام دهناها كويس جدا
لو حبيتي ممكن ترشي على الوش سمسم او حبة البركة
أنا رشيت على نص المقادر فقط
وده الكايزر بعد ما اتخمر . الحجم تضاعف
وزي ما عملنا في الفينو ندهن باللبن ولو حبينا نرش السمسم
طريقة خبز الفينو والكايزر :-
- حنسخن الفرن على حرارة عالية شوية (180 درجة). - ونحط الصواني في الرف الي تحت خالص . - نسبيها لحد ما تنفش وحجمها يتضاعف كويس جداً والقعر يحمر. - نولع الشواية ونحمر الوش .
وده شكلهم أول ما خرجو من الفرن أسبكم مع الصور
وده شكل الفينو من الاسفل
ده الكيزر من قريب جداً
جميل وصور من غير استخدام الفلاش ولا اي تأثير
طبعاً الفينو والكايزر حيخرجو من الفرن وشهم ناشف شوية نروح مغطينهم على طول بفوطة ناشفة ونظيفة ونسبهم لمدة نص ساعة تقريباً . وبعد كدة نقدمهم عادي وده شكل الطبق لما بقى جاهز